Definitief, in aangepaste vorm of voorlopig niet: zo gaan gemeenten om met zero-emissiezones | Change Inc. (2024)

  • Inloggen

De veelbesproken zero-emissiezones komen eraan. Per 1 januari 2025 voeren diverse gemeenten ze in. Naarmate die datum dichterbij komt, worden er zones definitief vastgesteld, aangepast en misschien ook uitgesteld.

Hannah van der Korput

27 juni 2024, 08:00

Definitief, in aangepaste vorm of voorlopig niet: zo gaan gemeenten om met zero-emissiezones | Change Inc. (2)

In de toekomstige zones zijn bedrijfswagens met verbrandingsmotoren niet meer welkom. De busjes van marktkooplui, pakketbezorgers en aannemers zullen dus elektrisch of op andere duurzame brandstoffen moeten rijden. Het idee is dat hierdoor de drukte in de stad, de uitstoot en de luchtvervuiling afnemen.

Lokaal

Het instellen van zero-emissiezones gebeurt op lokaal niveau. Gemeenten wijzen aan welke stadsdelen in de zones vallen. Hoewel het een gemeentelijk besluit is, schrijft het nieuwe kabinet in het hoofdlijnenakkoord dat ‘bezien wordt op welke manier het instellen van zero-emissiezones kan worden uitgesteld’.

Amsterdam

Amsterdam blijft bij het instellen van de zero-emissiezone, al wordt deze kleiner dan gepland. Het gebied zou initieel dezelfde grootte hebben als de huidige milieuzone van de stad, die ook voor personenauto’s geldt. Dat plan is aangepast, omdat de huidige borden voor verwarring kunnen zorgen: op het onderbord voor de milieuzone staan een personenauto en een bestelbusje, op het bord voor de zero-emissiezone staat het bestelbusje in een verbodsbord.

“Je hebt eenduidige borden nodig, anders zaai je verwarring”, zei verkeerswethouder Melanie van der Horst in het Parool. Volgens Van der Horst moet de Tweede Kamer een beslissing maken en met een landelijk bord komen voor de zero-emissiezones. Pas dan kan het hele aangewezen gebied in Amsterdam, binnen de Ring A10, worden omgedoopt tot een uitstootvrije zone. Voorlopig wordt alleen het deel binnen de centrumring S100 uitstootvrij.

Rotterdam

Gemeente Rotterdam heeft het heft in eigen hand genomen en zijn eigen verkeersborden laten maken die de toekomstige milieuzones aangeven. Onlangs heeft het Rotterdamse college de zones definitief vastgesteld. Daarmee is de stad één van de eerste Nederlandse gemeenten met een definitief verkeersbesluit voor uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s. De zone beslaat het hele stedelijke gebied binnen de ring en gaat per 1 januari in.

Definitief, in aangepaste vorm of voorlopig niet: zo gaan gemeenten om met zero-emissiezones | Change Inc. (3)

Apeldoorn

In de gemeente Apeldoorn wordt de invoering van de zero-emissiezones voor stadslogistiek misschien met vijf jaar uitgesteld. Dat heeft het college van burgemeester en wethouder geopperd, zo is te lezen in de notulen van een vergadering eerder deze maand. Het voorstel is om de zones voor stadslogistiek niet op 1 januari 2025, maar 2030 te laten ingaan.

Volgens het Apeldoornse stadsbestuur zijn er onvoldoende elektrische voertuigen beschikbaar en moet de markt nog op gang komen. Ook wijst het college naar netcongestie: er zou onvoldoende stroomcapaciteit beschikbaar zijn voor het opladen van alle elektrische busjes. Om die redenen wil het stadsbestuur de geleidelijke invoering per 1 januari 2025 laten varen en de zone in één keer per 1 januari 2030 invoeren. De gemeenteraad gaat nog over het voorstel stemmen.

Lees ook:

  • Bestelbusjes minder vervuilend, maar nog niet elektrisch
  • Explosieve groei elektrische bestelwagens dankzij de naderende zero-emissiezones
  • De elektrische truck in opmars: registraties vertienvoudigd

Definitief, in aangepaste vorm of voorlopig niet: zo gaan gemeenten om met zero-emissiezones | Change Inc. (4)

Definitief, in aangepaste vorm of voorlopig niet: zo gaan gemeenten om met zero-emissiezones | Change Inc. (5)

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan!

Schrijf je nu in

rotterdamamsterdamnederlandelektrisch-rijdenLogistiekTransport Logistiek

Lees ook

Slim laden vermindert belasting stroomnet door elektrische voertuigen met 40 procentAangeboden door onze partner TotalEnergies - TotalEnergies en Jedlix hebben succesvol aangetoond dat slim laden van elektrische voertuigen (EV’s) - dus laden op het juiste moment - de belasting van het elektriciteitsnet aanzienlijk kan verlichten. Tijdens een proef in Utrecht op 21 juni, de langste dag van het jaar, werd bij 179 publieke laadpalen minder hard geladen tijdens de piekuren en bij 251 privé laadpalen zoveel mogelijk buiten die piekuren geladen. Daardoor daalde het elektriciteitsgebruik op die uren met 40 procent.Transport en mobiliteit24 juni 2024 13:00
Per spoor naar het EK voetbal: ‘Internationale trein heeft de wind mee’De trein blijkt een populair vervoermiddel tijdens het EK voetbal in Duitsland. Honderdduizenden supporters uit Duitsland en omliggende landen reizen per spoor af naar de speelsteden. Een mooie opsteker voor het internationale treinverkeer, zegt hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee.interviewTransport en mobiliteit20 juni 2024 08:00
aansluitend artikelFossielvrij laadplein voor e-trucks kan rekenen op 1,3 miljoen euroIn Limburg moet een gloednieuw laadplein voor e-trucks komen. Vrachtwagens kunnen daar in de nabije toekomst fossielvrij laden zonder afhankelijk te zijn van het toch al volle elektriciteitsnet. Aan het project is een subsidie van 1,3 miljoen euro toegekend.
Definitief, in aangepaste vorm of voorlopig niet: zo gaan gemeenten om met zero-emissiezones | Change Inc. (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5650

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.