ALK bij kinderen in relatie tot postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen | Congres (2024)

Home / Events / ALK bij kinderen in relatie tot postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen | Congres

Ziekenhuiszorg

Eerstelijnszorg

Jeugdzorg

ALK bij kinderen in relatie tot postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen | Congres

Woensdag 16 oktober 2024 | 10.00 – 16.30 uur

Kinderen met ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten) vormen een specifieke groep die aanzienlijke uitdagingen ervaart op het gebied van gezondheid en welzijn. Een belangrijke factor die bijdraagt aan ALK zijn postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen. Bij kinderen kunnen deze optreden na een infectie, zoals griep, mononucleosis, COVID, of een andere virale ziekte. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een aanhoudende vermoeidheid die niet verbetert met rust en die de fysieke en mentale activiteit van het kind aanzienlijk beperkt.

De relatie tussen ALK en postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen is complex en multifactorieel. Kinderen met ALK en/of postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen hebben vaak moeite om hun normale routine te hervatten. De vermoeidheid kan gepaard gaan met andere symptomen zoals spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, slaapstoornissen en concentratieproblemen. Deze klachten kunnen samen een vicieuze cirkel vormen waarin de fysieke inactiviteit leidt tot verergering van de symptomen en verdere deconditionering van het lichaam.

Om deze groep goed te kunnen helpen is het bijhouden van de ontwikkelingen en vakkennis van groot belang. Tijdens dit congres gaan we met verschillende lezingen in op een multidisciplinaire benadering van postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen in relatie tot ALK bij kinderen. Vanuit wetenschap en praktijk biedt het congres handvatten voor jouw behandeling of zorg voor deze kinderen.

Doelgroep

Kinder- en jeugdartsen, (psychosomatisch) fysiotherapeuten, psychologen, kinder- en jeugdverpleegkundigen.

Programma

09:30Registratie en ontvangst

10:00Opening door de dagvoorzitter | Elise van de Putte

Kader van de dag, kennismaking en inventarisatie

Elise van de Putte, hoogleraar Kindergeneeskunde UMC Utrecht en kinderarts Sociale Pediatrie bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis

10:10ALK bij kinderen – kaders, interventies en toekomstige ontwikkelingen | Elise van de Putte

In deze openingslezing zal Elise van de Putte ingaan op de vragen die er momenteel liggen rond het onderwerp ALKK (aanhoudende lichamelijke klachten bij kinderen). Welke aandoeningen vallen onder ALK en welke niet, en waarom? Welke interventie (on)mogelijkheden zijn er? Welke wetenschappelijke vragen moeten beantwoord worden om verder te komen? Welke verandering is er nodig in de organisatie en bekostiging van zorg? Deze lezing is de aftrap voor de dag waar vanuit verschillende hoeken dit onderwerp wordt belicht zodat je na deze dag op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen (in Nederland) op het gebied van ALK.

Elise van de Putte, hoogleraar Kindergeneeskunde UMC Utrecht en kinderarts Sociale Pediatrie bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis

10:40Lessons learned na COVID | Emma Berkelbach

Emma zal vanuit het perspectief van ervaringsdeskundigen de geleerde lessen na de COVID-pandemie delen met de zaal.

Emma Berkelbach, PhD Candidate & Arts-assistent Kindergeneeskunde bij Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMC Utrecht)

11:00Ochtendpauze

Na een coronavirusinfectie blijft een groot deel van de mensen langdurig (maanden tot jaren) klachten houden, ofwel “long-COVID” of “post-COVID”. Deze klachten hebben veel overeenkomsten met de klachten bij de postinfectieuze vermoeidheidssyndromen ME/CFS en Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Wereldwijd heeft PAIS een grote impact op het dagelijks functioneren en welzijn. Tot op heden wordt het meeste biomedische onderzoek gedaan naar PAIS bij volwassen. Echter impact van PAIS zoals long-COVID en ME/CFS bij kinderen is enorm! In het Wilhelmina kinderziekenhuis hebben we krachten gebundeld om onderzoek te doen naar biomedische oorzaken bij verschillende PAIS, zoals long covid, ME/CFS en Q-koortsvermoeidheidssyndroom. In deze lezing nemen we u mee in de recente bevindingen die zijn gedaan bij bijvoorbeeld Long-COVID en ME/CGFS patiënten en die inzichten geven in mogelijke pathofysiologie van PAIS en hoe deze mogelijk opmaat kunnen zijn voor nieuwe behandelmethoden.

Niels Eijkelkamp, Associate professor NeuroImmunologie, Centrum voor Translationele Immunologie Universitair Medisch Centrum Utrecht

12:00Een zaak van het hart – Nieuwe inzichten in de relatie tussen stress en cardiovasculaire ziekte | Henk Schipper

Veel kinderen met een chronische ziekte hebben een verhoogd risico op vroege hart- en vaatziekten. Hierbij spelen verschillende mechanismen een rol, die tijdens de lezing besproken zullen worden. De afgelopen jaren is er toenemend aandacht voor ‘childhood adverse events’ en ‘stress’ als mediatoren tussen chronische aandoeningen en vroege hart- en vaatziekten. Wat is er bekend over de relatie tussen stress en cardiovasculaire ziekte vanuit de literatuur? Wat betekent dit voor de follow-up van kinderen met chronische aandoeningen, en in het bijzonder postinfectieuze vermoeidheidssyndromen? Voor kindercardiologen is de relevantie van cardiovasculair risicomanagement bij deze groepen relatief nieuw, maar voor sociaal kindergeneeskundigen die al jarenlang werken met het biopsychosociale model komt het vast niet als een verrassing. Want ook het hart is onderdeel van de biopsychosociale interactie!

Dr. Henk Schipper

Kindercardioloog en cardiovasculair immunoloog, Erasmus Medisch Centrum – Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam

Sociale Pediatrie UMC Utrecht – Wilhelmina Kinderziekenhuis

12:30Discussieronde met vragen uit de zaal onder leiding van dagvoorzitter

13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet

14:00Grip op vermoeidheid bij jongeren met chronische ziekten door middel van eHealth | Maartje Stutvoet

Een op de vijf kinderen met een chronische ziekte heeft ernstige vermoeidheid. Ook bij lage ziekteactiviteit is dit een veelvoorkomende klacht, die kinderen beperkt in hun participatie. Het transdiagnostisch voorkomen van vermoeidheid en de grote interindividuele verschillen in biopsychosociale factoren die een rol spelen, vragen om een gepersonaliseerde aanpak.
Uit eerder onderzoek weten we dat de gepersonaliseerde interventie PROfeel vermoeidheid kan verminderen bij jongeren met chronische vermoeidheid. PROfeel is een vorm van blended care waarbij een periode van herhaalde vragenlijsten (experience sampling methodology (ESM)) via een app wordt gevolgd door een gesprek met een zorgverlener. Hierdoor verkrijgen jongeren persoonlijk inzicht in hun vermoeidheid en daaraan geassocieerde factoren, om vervolgens door middel van samen beslissen leefstijldoelen te stellen. “Kan een ESM-ondersteunde interventie zoals PROfeel ook gebruikt worden om chronische vermoeidheid te voorkomen bij jongeren met chronische ziekten door hun grip op vermoeidheid te vergroten?” Dat was de startvraag om PROfeel uitgebreid te evalueren en een iteratief co-design proces te starten. Het resultaat was Booster: een herziene blended care interventie, waarbij de Booster-app meer ondersteuning biedt en beter aansluit bij de wensen van jongeren. Het effect van Booster als secundaire preventie wordt momenteel onderzocht.

Maartje Stutvoet, promovenda sociale pediatrie bij Wilhelmina Kinderziekenhuis UMCU, arts

14:20Vragen uit de spreekkamer | Caroline Kosterink Brackel

Lezing waarbij casuïstiek en praktische vragen uit de spreekkamer op het gebied van ALK en/of postinfectieuze syndromen centraal staan.

Dr. Caroline Kosterink Brackel, Tergooi Ziekenhuis

14:40Long Covid bij kinderen: ontwikkelingen en expertise vanuit het PCNN | Sanne Nijhof

In deze lezing zal Sanne Nijhof ingaan op de ontwikkelingen die er zijn op het gebied van Post-Acute Infectieuze Syndromen bij kinderen, waarbij zal worden gefocust op de ontwikkelingen rondom Long Covid bij kinderen. Zij zal een korte beschrijving geven van het landelijke onderzoeks- en expertise netwerk Post-Covid (PCNN), alsmede de weg naar expertisecentra voor kinderen waarin koppeling tussen wetenschap en zorg wordt nagestreefd.

Dr. Sanne Nijhof, Kinderarts sociale pediatrie en associate professor kindergeneeskunde bij Wilhelmina Kinderziekenhuis UMCU

15:00Discussieronde met vragen uit de zaal onder leiding van dagvoorzitter

15:15Middagpauze

15:30Expertise gebundeld | Vivienne Matthies-Boon

Prof. dr. Vivienne Matthies-Boon is bijzonder hoogleraar in de afdeling Ethiek en Politieke Filosofie van de Radboud Universiteit. Ze coördineert het Research Centre for Philosophy and Society van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.

Daarnaast leidt ze het Platform Ethiek binnen het landelijke expertisenetwerk voor Post COVID (PCNN) en coördineert ze een ethische commissie die de oprichting van poliklinieken Long Covid in Nederland adviseert en begeleidt.

Prof. Dr. Vivienne Matthies-Boon, Hoogleraar Wijsgerige ethiek en politieke filosofie, Radboud Universiteit

16:15Afsluiting door Elise van de Putte & Sanne Nijhof

16:30Einde programma, napraten met een drankje

Inschrijven

€ 350,- p.p. excl. btw

Meer over prijzen en kortingen

  • Laatste ontwikkelingen
  • Wetenschap en praktijk
  • Ruim aandacht voor vragen en discussie

16-10-2024

Accreditatie aangevraagd

Aristo Utrecht Lunetten

Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): aangevraagd

KNGF: aangevraagd

NVK (Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen): aangevraagd

*Artsen mogen 25% van hun 5-jaarlijkse punten buiten hun vakgebied halen.

Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

€ 375,- excl. btw

Vroegboekkorting

t/m 12 augustus € 25,-

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,00 korting.

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

(O)GGZ | Eerstelijnszorg | Jeugdzorg Suïcidaliteit in de GGZ | Congres Aristo Amsterdam 20-11-2024
Gehandicaptenzorg | Jeugdzorg LVB en grensoverschrijdend gedrag | Training Aristo Utrecht Lunetten 09-01-2025

Bekijk het complete aanbod

ALK bij kinderen in relatie tot postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen | Congres (1)

Contact

Neem contact op

Academie
T. 071 – 514 82 03
E. [emailprotected]

Leids Congres Bureau
Lammenschansweg 144
2321 JX Leiden

  • FAQ
  • Over ons
  • Nieuwsbrief
  • Artikelen
  • Sprekers
  • Presentaties
  • Vacatures
  • Algemene voorwaarden
  • Privacyverklaring
  • Cookieverklaring
  • Disclaimer
  • MVO ondernemen
  • Contact
  • Socials
  • ALK bij kinderen in relatie tot postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen | Congres (3) ALK bij kinderen in relatie tot postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen | Congres (4) ALK bij kinderen in relatie tot postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen | Congres (5)

Vind jouw bijscholing

Privacy Overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies zodat we u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden.

Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals u herkennen wanneer u terugkeert naar onze website en ons team helpen te begrijpen welke delen van de website u het meest interessant en nuttig vindt.

ALK bij kinderen in relatie tot postinfectieuze chronische vermoeidheidssyndromen | Congres (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 5975

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.